Pesäpallon C-tytöt SM-kuutosia

25.8.2020

Jyskeen pesäpallon C-tytöt (04-05 syntyneet) taistelivat viikonloppuna Seinäjoella SM-sijoituksista. Koronan vuoksi poikkeusjärjestelmällä pelattu C-SM pelattiin kevään aikana pienlohkoissa, joista karsittiin lopputurnaukseen yhteensä 12 kovinta joukkuetta. Jyske onnistui omassa ennakkoon kovassa alkulohkossa kampeamaan niin Porin kuin Raumankin päästessä lohkoykkösenä suoraan lopputurnaukseen.

Itse lopputurnaus on pelijärjestelmältään armoton. Kolmen joukkueen alkulohkoista ykkönen mitalipeleihin ja kakkonen pelaamaan sijoista 5-8 ja kolmonen sijoista 9-12. Alkulohkon ensimmäisessä pelissä Jyske kohtasi Siilinjärven Pesiksen. Nihkeän alun jälkeen Jyske voitti ottelun hienosti 1-0 (3-3, 2-5). Samalla kun päivällä lohkon ensimmäinen ottelu Hämeenkyrön Räpsä ja Siilinjärven Pesis päätyi Räpsän voittoon, oli panokset lohkon viimeisessä pelissä kovat, voittaja mitalipeleihin.

Turnausjärjestelmä ei ollut Jyskeen puolella, sillä joukkue joutui Räpsä peliin heti voitetun Siilijärvi-ottelun perään. Ensimmäinen jakso näytti kuitenkin hyvältä ja Jyske hallitsi koko kolmen vuoroparin jaksoa selvästi vieden sen puhtaasti 7-3. Toinen jakso olikin sitten tiukempi ja ratkaisua saatiin jännittää aivan jakson loppuun asti. Hämeenkyrö onnistui yhdellä läpilyönnillä kääntämään jaksoin itselleen niukkaakin niukemmin juoksuin 2-1. Jaksojen mennessä ristiin turnauksessa siirryttiin suoraan kotiutuslyöntikilpailuun. Raaka sarjajärjestelmä koitui tyttöjen kohtaloksi, sillä Hämeenkyrö vei kotiutuslyöntikilpailun 1-0. Tulos tiesi sitä, että Jyske taisteli sunnuntain sijoitusotteluissa sijoista 5-8.

Lauantain pettymys saatiin kuin saatiinkin unohdettua sunnuntaina sijoituspeleihin. Osaltaan tätä auttoi varmasti se, että vastaan päivän ensimmäiseen peliin asettui tuttuakin tutumpi Porin Pesäkarhut. Tytöt olivat kahdeksan vuotisen leirihistorian aikana aina joutuneet nöyrtymään kovalyöntiselle Porille. Nyt asetelmat kuitenkin muuttuivat. Ulkopeli oli tiivistä koko ottelun ja myös sisäpelissä tuli onnistumisia. Koko ottelu Jyskeelle puhtaasti 2-0 (4-3, 2-1). Viimeisessä ottelussa Jyske kohtasi maineikkaan Vimpelin Vedon joukkueen, jonka joukkueen rungon muodostivat ykköspesistäkin pelanneet tytöt. Kovalyöntinen Vimpeli näytti menevät ensimmäisellä jaksolla menojaan vastustamattomilla läpilyönneillä. Jyske kuitenkin taisteli hienosta päästen loppujen lopuksi ensimmäisellä jaksolla juoksun päähän. Sisuuntunut Jyske ei toisella jaksolla antanut Vimpelille mitään mahdollisuuksia, vaan vei sen taas puhtaasti 4-0.  Jaksotulokset tiesivät sitä, että paremmuutta lähdettiin taas hakemaan kotiutuslyöntikilpailusta. Siinä Vimpeli osoitti paremmuutensa juoksuin 3-2. Näin Jyskeen lopullinen sijoitus SM-turnauksesta oli hieno kuudes sija.

Jossitella voi aina sarjajärjestelmää. Lyhennetty peliaika(3+3 +K) ja lauantain tuplapelit koituivat tällä kertaa Jyskeen kohtaloksi ja näin mitalipeleihin tie nousi pystyyn. Pitää kuitenkin muistaa, että tulos ja sijoitus on erittäin kova. Jyskeen lisäksi ainoastaan Haapajärvellä ja Ylivieskalla ei ole edustusjoukkuetta superpesiksessä tai ykkössarjassa. Valtaosalle Jyskeen tytöistä tämä oli valtakunnan tasolla niin sanottu viimeinen leirikesä. Tulos kuuden vuoden (F-ikäisissä ei sijoituksia huomioida) leirirupeaman jälkeen on erittäin kova. Joka vuosi valtakunnan aivan terävimmillä sijoituksilla (4., 4., 4., 2., 4., ja 6.). Käytännössä joukkue on pelannut ilman seuran omia esikuvia, sillä valtaosa tytöistä on jo 2-3 vuotta pelannut samalla naisten edustusjoukkueessa. Tämä tosiasia nostaakin vieläkin enemmän leirimenestyksien arvoa. Näistä tytöistä tullaan varmasti kuulemaan vielä jatkossakin, vaikka valtakunnan leirit siis ovatkin jatkossa historiaa.