Varusteopas

YLEISTÄ

Ensimmäiseksi on hyvä tiedostaa, ettei luistelu ole ihmiselle luonnollinen tapa liikkua. Tästä johtuen liikkumismuotoon tutustuttaessa on kannattavinta omistaa toimivimmat (eivät rajoita liikettä) ja turvallisimmat (koko ja pelitasoon sopivat) varusteet. Varusteita hankkiessa tulee ottaa huomioon:

  1. Sopiva koko
  2. Sopiva koko
  3. ...ja sopiva koko

Paras toiminnallisuus ja riittävä turvallisuus saavutetaan jääkiekkomerkkien (esim. Bauer, CCM, Warrior ja True) halvimmissa varustetasoissa. Kalliiden varusteiden hankinnat voi siirtää huoletta teini-iän kynnykselle.

Ikäluokassamme varusteiden kokoluokka on pääsääntöisesti YOUTH eli YTH ja JUNIOR eli JR - poikkeuksena hanskat ja polvisuojat, jotka ilmoitetaan usein tuumakoossa. Suuntaa antavat merkinnät, merkistä ja varusteesta riippuen, ovat pelaajan pituuden mukaan:

  • YTH L tai 10-11” = 125-140 cm
  • JR S tai 11” = 135-150 cm
  • JR M tai 11-12” = 145-160 cm

Valmentajilta voi aina kysyä neuvoa varuste- ja välinehankinnoissa, mutta mikään ei korvaa varusteiden ja välineiden sovittamista paikan päällä ja kokeneen silmäparin valvonnassa. Laitilan Jyske suositteleekin kääntymään näissä tilanteissa paikallisesti Jump-Sportin (Vihtorinkatu 11 / p. 02-856760) asiantuntevan palvelun puoleen.

VARUSTEET:

RISTIKOLLINEN KYPÄRÄ (”POTTA” ja "HÄKKI")

Jääkiekkoilijan tärkein varuste, jonka kohdalla voi oikeasti miettiä rahallista panostusta. Kypärän iskua vaimentavilla osilla on rajallinen käyttöikä, joten hyvin vanhojen kypärien (esim. "VM" ja "Pallojofa") käyttäminen ei ole suositeltavaa. Käyttöikätarra löytyy pääsääntöisesti kypärän ulkokuoren taka-alaosasta (kuva).

Ristikon leukasuojuksen tulee asettua kiinnityksessä kevyesti leukaa vasten. Huomaa, että kypärän ohimoilla on säädettävät ns. "stopparit", jotka estävät ristikon ylösliikkeen - ilman näitä voi tulla leuka kipeäksi. Lisäksi kypärän pultteja kannattaa kiristellä muutamia kertoja kaudessa.

LUISTIMET (”PUTKET”)

Yleisimmät virheet ja niiden korjaaminen:

  1. Tylsät terät > teroita luistimet n. 5-10 luistelukerran jälkeen
  2. Liian isot tai pienet > mieluummin kahdet halvat ja sopivat kaudessa, kuin kalliit ja ”kasvuvaralla”
  3. Liian jäykät > merkkiluistimissa hintatasoltaan n. 100 € ovat lapsille toimivimmat, sillä mitä kalliimpi luistin = sitä jäykempi luistin
  4. Pitkät nauhat kiristetään nilkkojen ympäri > tuplarusetti tai nauhojen lyhentäminen

VINKKI #1: Osaavan teroituksen lisäksi luisteluun ja sen opetteluun saadaan helpotusta terien muotoilusta eli profiloinnista (esim. Zero Van Shop Laitilassa, Luistintohtori ja Hockey Base Turussa sekä Pyörä-Nurmi Raumalla). Vaihtoehtoja on kymmeniä, mutta suosittelemme aloittamaan yksisäitesestä profiilista - esim. 11' (jalkaa) + ura 25-28 mm. Lisätietoa muotoilusta TÄÄLTÄ.

VINKKI #2: Nilkan toimivuuden ja matalan luisteluasennon / polven vieminen varpaiden yli oppimisen kannalta on hyvä, kun luistimen ylin nauhalenkki jätetään vapaaksi (kuva). Aluksi luistelu voi tuntua hankalalta, mutta lapset mukautuvat tilanteeseen pääsääntöisesti parin harjoituskerran aikana. Jos tämä tuntuu mahdottomalta, niin seuraava vaihtoehto on nauhoittaa ylin nauhalenkki ja jättää toiseksi ylin nauhoittamatta.

MAILA (”KEPPI”)

Mailan tulisi olla lapsen käteen sopiva (JUNIOR) ja oikean pituinen (ylettyy nenän ja leuan välimaastoon luistimet jalassa seisten). Luisteltaessa lavan tulee olla suorassa jäänpintaan kohden. Lavan kärjen noustessa maila on liian pitkä ja kannan noustessa maila on liian lyhyt.

Mailan pitää olla myös riittävän joustava (FLEX 20-40). Laukaisutekniikan oppimisen kannalta on tärkeää, että mailan vartta pystytään käyttämään "jousena" (kuva). Huomioi, että mailan lyhentäminen tekee siitä jäykemmän.

Mailojen pelikuntoon työstämisessä on eri tapoja - "erkkaaminen" mailateipillä on kaikista näkyvin. NHL-pelaajien mieltymyksiin voit tutustua Marc Savardin Youtube-kanavan kautta TÄÄLTÄ.

KAULASUOJA (”KAULURI”)

Kaulasuoja on tärkeä varuste ja ilman sitä ei kaukaloon pääse. Kaulasuoja voi olla erillinen tai alusasuun integroitu.

VIILTOSUOJAT

Ranne- ja sukkasuojat ovat vapaaehtoisia varusteita, mutta ne ovat yleistyneet viime kausien onnettomuuksien johdosta. Materiaalien kehittyminen on parantanut suojien käyttömukavuutta. Lisätietoa löydät mm. TÄÄLTÄ.

KYYNÄRPÄÄSUOJAT ("KYYNÄRIT")

Ole tarkkana, että kyynärpääsuojat puetaan oikein päin ja oikeaan käteen (left / right).

POLVISUOJAT ("POLVARIT")

Polvisuoja tulee asettaa luistimen iltin eli läpän päälle, koska tällöin nilkka pysyy parhaiten suojattuna (kuva). Lisäksi jos polvisuojan paikallaan pysyminen (sivuttaissuunnassa) vaatii varusteteippiä, niin suojalla on tällöin parempi edellytys ylös-alas liikkeeseen luistelun aikana.

JÄÄKIEKKOHANSKAT ("TUMPUT")

Pelatessa sormet ovat kovilla ilman suojaavia hanskoja. Sopiva kokoiset hanskat mahdollistavat silkkisen kosketuksen kiekkoon. Ahkeran käytön ja ajan kuluessa hanskoihin pinttyy "hokituoksu" - pelaajat tykkäävät, muut eivät :)

ALAPÄÄSUOJA ("KUPPI")

Tänä päivänä suojakuppi on usein integroitu aluskerrastoon (mallit: pitkät kalsarit, bermuda tai shortsit), joista yleensä löytyy myös tarrakiinnityspaikat jääkiekkosukille (kuva).

JÄÄKIEKKOSUKAT ("SUKAT")

Malleja ja materiaaleja on useita. Tärkeintä on millä kiinnityksellä sukat pidetään ylhäällä. Kiinnitys voidaan tehdä tarrakiinnityksellä (sukassa ja kerrastossa vastakappaleet) tai erillisillä sukkanauhoilla. Teippikiinnitystä reiden ympäri ei suositella.

JÄÄKIEKKOHOUSUT ("PÖKSYT")

Hanki housut oikean kokoisena eli suorana seistessä housun alareuna peittää noin puolet polvisuojan polvikupista. Koko reisi tulee olla suojattuna, kun pelaaja on luisteluasennossa.

Kiristys tapahtuu housuihin integroidulla vyöllä. Käyttömukavuutta voidaan lisätä hankkimalla housuihin olkaimet eli henkselit - kiinnitysnapit löytyvät vyötärön kohdalta. Puettaessa henkseleiden kuuluu olla hartiasuojien päällä.

HARTIASUOJAT ("HARTTARIT")

Hartiasuojien kohdalla vikaan voi mennä ainoastaan koon puolesta - liian isot = liian isot.