Varusteopas

YLEISTÄ

Ensimmäiseksi on hyvä tiedostaa, ettei luistelu ole ihmiselle luonnollinen tapa liikkua. Tästä johtuen liikkumismuotoon tutustuttaessa on kannattavinta omistaa toimivimmat (eivät rajoita liikettä) ja turvallisimmat (koko ja pelitasoon sopivat) varusteet. Varusteita hankkiessa tulee ottaa huomioon:

  1. Sopiva koko
  2. Sopiva koko
  3. ...ja sopiva koko

LEIJONA-kiekkokouluvaiheessa paras toiminnallisuus ja riittävä turvallisuus saavutetaan jääkiekkomerkkien (esim. Bauer, CCM, Warrior ja True) halvimmissa varustetasoissa. Kalliiden varusteiden hankinnat voi siirtää huoletta teini-iän kynnykselle.

LEIJONA-kiekkokouluikäisten varusteissa kokoluokka on pääsääntöisesti YOUTH eli YTH (seuraava koko JUNIOR eli JR) - poikkeuksena hanskat ja polvisuojat, jotka ilmoitetaan usein tuumakoossa. Suuntaa antavat merkinnät, merkistä ja varusteesta riippuen, ovat pelaajan pituuden mukaan:

  • YTH S tai 8-9” = 90-115 cm
  • YTH M tai 9-10” = 110-130 cm
  • YTH L tai 10-11” = 125-140 cm

Valmentajilta voi aina kysyä neuvoa varuste- ja välinehankinnoissa, mutta mikään ei korvaa varusteiden ja välineiden sovittamista paikan päällä ja kokeneen silmäparin valvonnassa. Laitilan Jyske suositteleekin kääntymään näissä tilanteissa paikallisesti Jump-Sportin (Vihtorinkatu 11 / p. 02-856760) asiantuntevan palvelun puoleen.

VARUSTEET I - NÄILLÄ PÄÄSEE ALKUUN

RISTIKOLLINEN KYPÄRÄ (”POTTA” ja "HÄKKI")

Jääkiekkoilijan tärkein varuste, jonka kohdalla voi oikeasti miettiä rahallista panostusta. Kypärän iskua vaimentavilla osilla on rajallinen käyttöikä, joten hyvin vanhojen kypärien (esim. "VM" ja "Pallojofa") käyttäminen ei ole suotavaa. Käyttöikätarra löytyy pääsääntöisesti ulkokuoren taka-alaosasta (kuva).

Ristikon leukasuojuksen tulee asettua kiinnityksessä kevyesti leukaa vasten. Huomaa, että kypärän ohimoilla on säädettävät ns. "stopparit", jotka estävät ristikon ylösliikkeen - ilman voi tulla leuka kipeäksi.

Huomioithan, että sisätiloissa oltaessa kypärän alla olevasta piposta on vain haittaa (koska liian kuuma, silmillä, ei kuule kunnolla ja suun edessä). Lisäksi kypärän pultteja kannattaa kiristellä pari kertaa kaudessa.

LUISTIMET (”PUTKET”)

Yleisimmät virheet ja niiden korjaaminen:

  1. Tylsät terät > teroita luistimet n. 5-10 luistelukerran jälkeen
  2. Liian isot tai pienet > mieluummin kahdet halvat ja sopivat kaudessa, kuin kalliit ja ”kasvuvaralla”
  3. Liian jäykät > merkkiluistimissa hintatasoltaan halvimmat (50-100€) ovat lapsille toimivimmat, sillä mitä kalliimpi luistin = sitä jäykempi luistin
  4. Pitkät nauhat kiristetään nilkkojen ympäri > tuplarusetti tai nauhojen lyhentäminen

VINKKI #1: Osaavan teroituksen lisäksi luisteluun ja sen opetteluun saadaan helpotusta terien muotoilusta eli profiloinnista (esim. Zero Van Shop Laitilassa, Luistintohtori ja Hockey Base Turussa sekä Pyörä-Nurmi Raumalla). Erityisesti aloittelevat lapset hyötyvät profiloinnista. Vaihtoehtoja on kymmeniä ja testaus onkin hyvä aloittaa yksisäteisestä profiloinnista - esim. 12' (jalkaa) + ura 26 mm. Lisätietoa profiloinnista TÄÄLTÄ.

VINKKI #2: Nilkan toimivuuden ja matalan luisteluasennon oppimisen kannalta on hyvä jos luistimen ylin nauhalenkki jätetään vapaaksi (kuva). Aluksi luistelu voi tuntua hankalalta, mutta lapset mukautuvat tilanteeseen pääsääntöisesti parin harjoituskerran aikana. Jos tämä tuntuu mahdottomalta, niin seuraava vaihtoehto on nauhoittaa ylin nauhalenkki ja jättää toiseksi ylin nauhoittamatta.

MAILA (”KEPPI”)

Mailan tulisi olla lapsen käteen sopiva (YOUTH), oikean pituinen (ylettyy nenän ja leuan välimaastoon luistimet jalassa seisten) ja riittävän joustava (FLEX 10-30). Huomioi, että mailan lyhentäminen tekee siitä jäykemmän.

Mailojen työstämisessä on eri tapoja - "erkkaaminen" mailateipillä on kaikista näkyvin. NHL-pelaajien mieltymyksiin voit tutustua Marc Savardin Youtube-kanavan kautta TÄÄLTÄ.

KAULASUOJA (”KAULURI”)

Kaulasuoja on tärkeä varuste ja ilman sitä kaukaloon ei pääse. Kaulasuoja voi olla erillinen tai alusasuun integroitu.

VARUSTEET II - NÄMÄ LISÄÄVÄT MUKAVUUTTA

KYYNÄRPÄÄSUOJAT ("KYYNÄRIT")

Ole tarkkana, että kyynärpääsuojat puetaan oikein päin ja oikeaan käteen (left / right).

POLVISUOJAT ("POLVARIT")

Polvisuoja tulee asettaa luistimen iltin eli läpän päälle, koska tällöin nilkka pysyy parhaiten suojattuna (kuva). Lisäksi jos polvisuojan paikallaan pysyminen (sivuttaissuunnassa) vaatii varusteteippiä, niin suojalla on parempi edellytys ylös-alas liikkeeseen luistelun aikana.

JÄÄKIEKKOHANSKAT ("TUMPUT")

Pelatessa sormet ovat kovilla ilman suojaavia hanskoja ja sopiva koko mahdollistaa silkkisen kosketuksen pelivälineeseen. Ahkeran käytön ja ajan kuluessa hanskoihin pinttyy "hokituoksu" - pelaajat tykkäävät, muut eivät :)

ALAPÄÄSUOJA ("KUPPI")

Tänä päivänä suojakuppi on usein integroitu aluskerrastoon (mallit: pitkät kalsarit, bermuda tai shortsit), joista yleensä löytyy myös tarrakiinnityspaikat jääkiekkosukille (kuva).

VARUSTEET III - NÄMÄ VIIMEISTELEVÄT PELAAJAN

JÄÄKIEKKOSUKAT ("SUKAT")

Malleja ja materiaaleja on useita. Tärkeintä on millä kiinnityksellä sukat pidetään ylhäällä. Kiinnitys voidaan tehdä tarrakiinnityksellä (sukassa ja kerrastossa vastakappaleet) tai erillisillä sukkanauhoilla. Teippikiinnitystä reiden ympäri ei suositella.

JÄÄKIEKKOHOUSUT ("PÖKSYT")

Hanki housut oikean kokoisena eli suorana seistessä housun alareuna peittää noin puolet polvisuojan polvikupista. Koko reisi tulee olla suojattuna, kun pelaaja on luisteluasennossa.

Kiristys tapahtuu housuihin integroidulla vyöllä. Käyttömukavuutta voidaan lisätä hankkimalla housuihin olkaimet eli henkselit. Näille on integroitu housuihin omat kiinnityskohdat. Puettaessa henkseleiden kuuluu olla hartiasuojien päällä.

HARTIASUOJAT ("HARTTARIT")

Hartiasuojien kohdalla vikaan voi mennä ainoastaan koon puolesta - liian isot = liian isot.