Perjantaina 21.9. vietettiin pesäpallojaoston päättäjäisiä

23.9.2018Laitilan kaupungintalon valtuustosali oli täynnä Jyskeen pesäpalloväkeä

Kausi 2018 oli Laitilan pesäpallossa monella tavoin äärimmäisen onnistunut kausi. Harrastajien määrä kasvoi nyt jo 200, joka tarkoittaa, että jaoston asettamaan tavoitteeseen päästiin ja nousujohteinen trendi lisenssimäärissä jatkui. Kilpailullisesti niin juniorijoukkueet, kuten aikuisjoukkueetkin menestyivät hienosti sarjoissaan ja eri leireillä. Lisäksi Laitilassa toteutettu eteläisen alueen alueleiri onnistui todella loistavasti ja harrastuspuolella toteutettiin erilaisia toimintoja niin lasten, kuin aikuistenkin parissa.

Mennyttä ja tulevaa

Tilaisuuden avasi Jyskeen pesäpallojaoston puheenjohta Sami Mäki, joka ensi töikseen kutsui lavalle naisten edustusjoukkueen pelaajan Nea Nyholmin, joka esitti pianoa soittaen Superpesis -tunnarin ja Ellinooran Elefantin paino -kappaleen. Tämän jälkeen Mäki kertoi menneen kauden tapahtumista, uusista toiminnoista, sekä luvuista ja kertoi jaoston olevan tyytyväinen niihin. Samalla hän kiitti paikalla olleita aluelerin talkoolaisia työpanoksesta leirin onnistuneessa läpiviemisessä. Kaupungille osoitettuja kiitos -sanoja oli vastaanottamassa kaupunginjohtaja Johanna Luukkonen.

Menneellä kaudella jaoston suurin ponnistus oli siis pesäpallon alueleiri, mutta muitakin uusia asioita toteutettiin. Keväällä aloitettiin naperopesis 3-5 -vuotiaille lapsille ja keskustan koulussa toteutettiin lasten palloilu- ja liikuntakerho. Aikuisten harrastepesistoiminta alkoi myös ja kesä oli onnistunut, sillä pelailijoita Laitilassa ja Uudessakaupungissa oli kaiken kaikkiaan lähes 30. Osuuspankin kanssa yhteistyössä palkattiin kesän ajaksi neljä nuorta kesätyöntekijää, jotka osallistuivat alueleirin, pesiskoulun ja markkinoinnin eri työtehtäviin.

Tulevasta Mäki valotti jaoston jäsenistön hieman muuttuvan ja sen lisäksi, että juniorivalmennuspäällikkönä kahdessa seurassa toiminut Ville Niemi siirtyy vuoden vaihteessa kokonaan Laitilan Jyskeen palvelukseen. Naperopesis jatkuu, koulumaailmaan mennään voimakkaammin mm. lukion valinnaisen valmennuskurssin muodossa ja Laserkeskus Areenalle puuhataan uutta katsomoa, siinä muutamia tulevaisuuden asioita.

Kaudella 2019 tavoitellaan juniorijoukkueiden osalta, että tyttöpuolella on kaikissa ikäluokissa G-junioreista C-junioreihin saakka joukkueet ja poikapuolella vastaavasti G-junioreista D-junioreihin. Aikuisjoukkueita naisten puolella tulee olemaan kaksi, maakuntasarjassa ja suomisarjassa, joihin pelaajarunko muodostuu pitkälti seuran omista junioreista. Poika-/miesten puolella aloitetaan kartoitus pelaajamääristä. Tavoitteena on saada jalkeilla miesten joukkue maakuntasarjaan, jolloin seuran C-ikäiset juniorit pääsisivät mukaan harjoittelemaan ja pelaamaan joukkueeseen.

Joukkueiden palkitsemiset

Kun alun tarinointi saatiin suoritettua, niin päästiin siihen, mitä varsinkin seuran junioripelaajat kovasti olivat odottaneet, nimittäin joukkueiden ja pelaajien palkitsemiseen. Jyskeen juniorijoukkueita osallistui kesällä etelän ja lännen alueen aluesarjoihin. Lisäksi osa joukkueista nuorimmista ikäryhmistä osallistui alueelliseen JunnuSuper -sarjaan, johon osallistui lähialueen seuroista joukkueita. Aluesarjoissa menestys oli todella hienoa. Mestaruuteen omissa sarjoissaan ylsivät E-pojat ja D-tytöt. Tappioitta koko loistavan kauden pelasivat D-pojat. F-tytöt pelasivat runkosarjan tappioitta ja ylempi loppusarjakin meni hienosti. Seuran E-tytöt ahkeroivat tänäkin vuonna kahdessa sarjassa ja pelimäärä kesän aikana oli suuri. Nuoremmat ja uusimmat joukkueet, eli G-tytöt, sekä -pojat ja F-pojat kehittyivät kesän aikana niin pelillisesti kuin pelaajinakin huimasti.

Alue- ja leirikarsintasarjojen lisäksi joukkueita osallistui valtakunnallisille leireille. Haapajärvellä pidettyyn naperoleiriin matkasi Laitilasta F-tytöt menestyen siellä loistavasti. Tytöt kärsivät leirin aikana vain yhden tappion. E-tytöt ja -pojat leireilivät Kouvolassa pidetyllä tenavaleirillä ja C-tytöt mittelivät leiripelejään nuorisoleirillä Seinäjoella. Tampereen suurleiriltä Laitilan Jyskeen D-tytöt toivat mukanaan SM-hopeaa.

Laitilassa järjestettiin kesäkuun alussa eteläisen alueen alueleri G-D -ikäisille. Leiri itsessään meni hienosti, mutta valtavan hienoa oli myös se, että jokaisessa ikäluokassa, sekä tytöissä ja pojissa oli joukkueet Laitilasta poislukien D-pojissa. Laitilan D-poikia pelasi kuitenkin Pöytyän joukkueen mukana. "Kotikaupungissa pidettävä leiri on pienemmille junioreille hieno tapa aloitella pesäpalloleirielämää pelaajaurallaan!" sanoi Mäki jossain kohtaa puhettaan. 

Seura jakoi muistomitalin kaudesta kaikille G-ikäisistä E-ikäisiin. Tosin E-pojat saivat kaulaansa kultaiset mitalit aluesarjamenestyksestään. Lisäksi jokaisesta juniorijoukkueesta ja naisten maakuntasarjan joukkueesta oli valittu vuoden kehittyjä ja tsemppari. Nämä pelaajat pääsivät pokkaamaan pokaalin ansioistaan (lista valituista jutun lopussa).

Vuoden aikuispelaajan pokaalin saalisti itselleen naisten suomisarjajoukkueessa pelannut, etelälohkon lyönti- ja tehopistetilaston voittanut Niina Uusitupa

Yhtäkään virallista pesäpallo-ottelua ei pystyttäisi pelaamaan ilman tuomareita. Laitilan Jyskeessä nuorisopesäpallotuomaritoiminta on hyvällä mallilla. Tänä vuonna valittiin sekä tyttö-, että poikatuomari. Vuoden tyttötuomariksi valittiin nuoresta iästään huolimatta kokenut tuomari, joka valittiin Tampereen suurleirillä poikien pelisarjan Itä-Länsi -ottelun pelituomariksi, eli Amanda Julkunen. Vuoden poikatuomariksi valittiin ensimmäisen vuotensa tuomarina toiminut, mutta erittäin paljon peleissä ja Seinäjoen nuorisoleirillä kehuja saanut Rasmus Toivonen.

Kappelimäen ja Varppeen koulujen rehtorit Annika Mattila ja Matti Lehmuskallio saivat osakseen tunnustuksen Vuoden kunniamaininta. Heidän tuki alueleirin suunittelun ja toteutuksen aikana oli merkittävä ja muutenkin yhteistyö erinäisissä asioissa näiden henkilöiden kanssa on äärimmäisen joustavaa ja mahtavaa. 

Tämän vuoden päättäjäisissä jaettiin ensimmäistä kertaa Vuoden some-joukkueelle kunniamaininta. Valituksi tuli F-tyttöjen joukkue, joka taustajoukkoineen tuotti kauden aikana hyvin tehtyä materiaalia seuran eri somekanaviin. 

Viimeisenä palkittiin Vuoden joukkue. Valinta kohdistui tänä vuonna joukkueeseen, jonka peli ja pelaajat kehittyivät kauden loppua kohden hienosti ja kauden kruunasi oman aluesarjan voitto. Vuoden joukkue -tittelin voitti E-pojat, onnittelut vielä kerran heille!

Ennen kuin porukka ryntäsi nauttimaan tilaisuuden kakkukahveista, niin pesäpallojaosto kiitti seuran pitkäaikaista toimijaa, joka on ilmoittanut jäävänsä sivuun (tai ainakin vähentävän radikaalisti toimintaan käytettyjen tuntien määrää) toiminnasta. Vuodesta 1984 toiminnassa mukana ollut ja erinäisissä tehtävissä toiminut Kalle Nyholm sai raikuvat aplodit paikalla olleelta joukolta noutaessaan huomionosoituksen puheenjohtaja Mäeltä.

Loppukevennys

Ei, emme kertoneet vitsiä loppuun, vaan kerroimme pesäpalloväelle meille pesäpalloliiton taholta esitetyn kysymyksen ja sen jälkeen alkaneen neuvottelukierroksen tuloksen. Pesäpallon eteläisen alueen alueleiri järjestetään vuonna 2019 jälleen Laitilassa.

Tämä on seurausta hyvin menneestä leiristä tältä kesältä, jossa organisaatio, peliolosuhteet, ruokailut ja majoitus saivat valtavasti positiivista palautetta joukkueilta, eri toimijoilta ja pesäpalloliitolta. Kiitos vielä tämän kesän leirin tekijöille, toimijoille, sekä eritoten talkoolaisille, teitä tarvitaan mielellään myös ensi kesänä:)

Palkitut

G-tytöt                       

kehittyjä:    Emmi Saarela

tsemppari: Alisa Vainio

G-pojat   

kehittyjä:    Juuso Vainio                     

tsemppari: Jussi Lukkala

F-tytöt     

kehittyjä:    Anni Vainio

tsemppari: Olivia Niiranen

F-pojat   

kehittyjä:    Konsta Pietarinen             

tsemppari: Miro Heinonen

E-tytöt     

kehittyjä:   Emilia Palmunen               

tsemppari: Iida Mäki

E-pojat   

kehittyjä:    Alex Raitio                         

tsemppari: Joona Ylitalo

D-tytöt     

kehittyjä:   Odessa Rinteelä               

tsemppari: Pinja Toivonen

D-pojat   

kehittyjä:    Ilari Hannula                     

tsemppari: Juho Ylitalo

C-tytöt     

kehittyjä:    Elina Lahtonen

tsemppari: Aada Mäntysalo

NMKS     

kehittyjä:   Emilia Saarela                   

tsemppari: Sonja Niro