D-tyttöjen tuloksekas kausi päättyi läntisen aluesarjan mestaruuteen

14.9.2018

Kuvassa mestarit:
Alarivissä vasemmalta: Matilda Mattila, Isabella Mustonen, Odessa Rinteelä, Eerika koski, Meeri Heikola, Essi Mäki ja Pinja Toivonen.
Ylärivissä vasemmalta: Teemu Astila (2.pj), Toni Rinteelä (joukkueenjohtaja), Elviira Laiho, Vilma Astila, Monika Iiskala, Neela Aho sekä Sami Mäki (1.pj)
Kuvassa mestarit: Alarivissä vasemmalta: Matilda Mattila, Isabella Mustonen, Odessa Rinteelä, Eerika koski, Meeri Heikola, Essi Mäki ja Pinja Toivonen. Ylärivissä vasemmalta: Teemu Astila (2.pj), Toni Rinteelä (joukkueenjohtaja), Elviira Laiho, Vilma Astila, Monika Iiskala, Neela Aho sekä Sami Mäki (1.pj)

Jyskeen pesäpallon D-tytöillä (vuonna 2004-2005 syntyneet) on aihetta riemuun, kun pesiskausi 2018 siirtyy historian kirjoihin. Jo lokakuussa alkanut ja syyskuun alussa loppunut kausi oli pitkä ja raskaskin, mutta myös menestyksekäs.

Pitkän ja hyvin menneen talviharjoittelunkauden jälkeen tytöt pelasivat muutamien harjoituspelin lisäksi keväällä läntisen aluesarjan alkulohkon. Alkukevään pääpaino oli saada joukkue hitsautumaan yhteen ja kokeilla eri ulko- ja sisäpelirooleja kesän valtakunnan leiriä silmällä pitäen. Aluesarjan lohkovaihe sujui voittoisasti sisältäen 7 voittoa ja vain yhden tappio. Nämä tulokset tiesivät automaattisesti paikkaa ylemmässä loppusarjassa.

Kevätkauden huipentumana tytöt osallistuivat eteläisen alueen alueleirille, joka järjestettiin kotikentillä Laitilassa. Seitsemän joukkueen kilpasarjassa Jyske kulki vakuuttavasti voitosta voittoon.  Matkalla alueleirimestaruuteen kukistuivat niin Ruovesi, Hamina, Pori, Hyvinkää, Helsinki ja Espoo juoksueron ollessa 78-11.

Voittoisan alueleirin jälkeen pelattiin vielä muutama aluesarjan ylemmän jatkosarjan ottelu ennen koko kesän päätapahtumaa eli viikon mittaista valtakunnallista suurleiriä. Tampereen Suurleirille kokoontui heinäkuun puolivälissä kaikki Suomen parhaat D-ikäiset pesisjoukkueet.  Tyttöjen kilpa- ja pelisarjaan osallistui yhteensä 61 joukkuetta. Jyskeen tytöt aloittivat kilpasarjan pelit hyvin ja voittivatkin oman alkulohkonsa.  Jatkosarjat valtakunnan sijoista 1-8 pelattiin kahdessa neljän joukkueen jatkolohkossa. Alkulohkojen sijoitusten perusteella Jyskeen lohkon muut kolme joukkuetta olivat jo läntisestä aluesarjasta tutut joukkueet Pori, Hämeenkyrö ja Rauma.

Jatkolohko alkoi tiukalla tappiolla Porille, mutta vastaavasti rakas naapuriseura Fera ja vuosien saatossa tutuksi tullut vastus Hämeenkyrö kaatuivat niukasta ja nämä voitot tiesivät paikkaa välierään. Lähes samat Jyskeen tytöt olivat olleet samassa välierätilanteessa kolmena vuonna perättäin, mutta aina ennen poistuneet tappion karvas kalkki suunpielessä. Nyt joukkue näytti kypsymisen merkkiä ja onnistui kääntämään sääolosuhteiltaankin (kesän ainut kunnon rankkasade) vaihtelevan ottelun Pattijokea vastaan voittoon juoksuin 7-4. Tulos tiesi historiallista valtakunnallista mitalia D-tytöille. Loppuottelussa vastaan tuli jo kertaalleen jatkosarjassa kohdattu Porin Pesäkarhut. Loppuottelussa molemmat joukkueet pelasivat varmasti yhtä kesän parasta ulkopeliään ja juoksut olivat todellakin kortilla. Loppuvihellyksen soidessa tulostaululla loistivat juoksut 3-0 Porin voiton merkiksi. Mutta Jyskeen tytöt loistivat myös, sillä niin pitkään jo ikuisiksi nelosiksi tituleeratut Jyskeen tytöt voittivat hopeaa. Tämä tulos on merkittävä askel Jyskeen uudelle tulemiselle aivan valtakunnan terävimmälle huipulle junioripesiksen parissa.

Mahtavasti menneen Suurleirin jälkeen pidimme ansaitun viikon mittaisen tauon peleistä ja harjoituksista. Tosin noin puolet tytöistä lähtivät vielä viikon mittaiselle valtakunnalliselle Nuorisoleirille C-tyttöjoukkueen avuksi. Loppukausi jatkettiin vielä läntisen alueen sarjapelejä, joka oli tänäkin vuonna kiistatta koko valtakunnan kovatasoisin aluesarja. Olihan läntisen alueen loppusarjassa mukana kaikki valtakunnan suurleirin mitalijoukkueet (1. Pori, 2. Laitila, 3. Kankaanpää) sekä kahdeksan joukosta vielä Hämeenkyrö (6.) ja Fera (8.).

Ylempi jatkosarja meni Jyskeeltä myös voittoisasti. Vain yksi kotiutuslyönteihin venynyt ottelu hävittiin Hämeenkyrölle ja vastaavasti mm. voitto valtakunnan suurleirin loppuotteluvastustajasta Porista sai joukkueen ja valmentajien suut messingille. Tämä voitto takasi myös Jyskeelle paikan loppuotteluun ja samalla suisti ehkäpä pahimman vastustajan Porin pronssitaistoon. Loppuottelussa vastaan asettui Hämeenkyrön Räpsä, joka sai kotiedun kerrasta poikki pelattavaan otteluun enemmän kolmen pisteen voittoja saavuttaneena. Loppuottelu alkoi Jyskeen osalta hermostuneesti ja Hämeenkyrö karkasikin ensimmäisellä jaksolla tavoittamattomiin, vaikka tytöt onnistuivat kaunistelemaan jaksonumeroita. Ensimmäinen jakso Räpsälle 11-8. Toinen jakso oli huomattavasti tasaisempi ja vähäjuoksuisempi. Jyske oli viimeisen tasoittavalle tullessa 5-3 tappiolla ja vaati näin vähintään kolme juoksua päästäkseen vielä taistelemaan supervuoroparissa kultamitaleista. Tässä vuorossa tytöt näyttivät koko kauden aikana nähtyä venymistä ja loppuun asti pelaamista. Kahdella palolla tehtiin puoli väkisin ratkaisevat kolme juoksua ja jo hetken lopuillaan ollut peli sai uuden käänteen. Räpsä joutui aloittamaan supervuoroparin sisällä. Jyskeen tytöillä oli voittamisen henkipäällä. Supervuoroparissa ei annettu kotijoukkueelle juoksun juoksua ja tasoittavalla tytöt vastaavasti taas viime hetkillä tekivät ratkaisevan juoksun. Voittojuoksun jälkeen tytöt ja valmennus iloitsivat yhdessä runsaslukuisen kannattajaryhmänsä kanssa myös aluesarjan mestaruutta. Mahtava yli 50 pelin kausi sai näin vielä ansaitun huipennuksen!

Tulevaisuus

Jo kahdeksatta vuotta yhdessä olleet tytöt siirtyvät ensi vuonna C-juniori-ikäisiksi. Tämä tarkoittaa pelillisesti suurta muutosta, kun kenttäkoko kasvaa naisten kentäksi. Toki kaikki tytöistä pelasivat osittain jo tällä kaudella myös naisten Maakuntasarjan joukkueessa nimenomaan totutellakseen isompaan kenttään. C:n SM-karsinnan lisäksi tyttöjä on tarkoitus peluuttaa ainakin Maakuntasarjassa ja varmasti moni saa myös näyttömahdollisuuden naisten Suomisarjassa. Suomisarjan joukkuetta tullaan nuorentamaan ensi kaudeksi, eikä syystä, sillä onhan Suomen yksille lupaavimmille tyttöjunioreille annettava mahdollisuus kovempiin peleihin kehittyäkseen yhä pelaajina kohti seuraavaa tasoa.

Kauden 2019 harjoitussuunnitelmat ovat valmennusryhmässä tällä hetkellä hyvässä vaiheessa ja tarkoitus on aloittaa ensi kauden harjoittelu fysiikkapainotteisesti vielä lokakuun aikana. Lisäksi suunnitelmissa on keväällä järjestää joukkueen ihka ensimmäinen viikon mittainen etelänharjoitusleiri Espanjan auringon alla. Tämä on luonnollisesti iso rahallinen panostus ja tätä varten varainhankinta on aloitettava jo nyt syksyllä. ”Nyt vedetään hetki happea pesiksestä, toki seurataan suurella mielenkiinnolla miesten Superpesiksen kiihkeää loppuottelusarjaa”, summaa joukkueen kuopus ja kapteeni Pinja Toivonen.

Alueleirin ja aluesarjan mestarit sekä valtakunnan Suurleirin hopeajoukkue haluaa yhteiskuvassa kiittää vielä päätukijoitansa: Finnbrode, Kello-Huolto Heinonen, Laitilan Terveyskoti, Laserkeskus, Ship-Fix, Nurkkagym, Vexve. Iso kiitos myös kauden matkassa mukana kulkeneille faneille (vanhemmat, sisarukset, mummot ja papat jne.).