Olympiakomitea: Ajankohtaista tietoa koronavirustilanteen vaikutuksesta urheiluun

11.3.2020

(Päivitetty 11.3.2020)

Koronaviruksen osalta noudatetaan viranomaisten suosituksia 

Olympiakomitea noudattaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, sosiaali- ja terveysministeriön ja ulkoministeriön linjauksia ohjeistaessaan lajiliittoja kilpailu- ja leiritapahtumien järjestelyjen ja urheilijoiden liikkumisen suhteen koronavirus covid-19 -epidemiatilanteessa. Toistaiseksi Suomi on epidemian rajausvaiheessa. Covid-19 tartuntariski Suomessa on pieni eikä ihmisten maahantuloa tai kokoontumista urheilutapahtumiin rajoiteta.

Suomen Olympiakomitea tekee tiivistä yhteistyötä Kansainvälisen Olympiakomitean (KOK) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kanssa koronavirustilanteen seurannassa. Epidemiatilanne muuttuu jatkuvasti ja kansainväliset tutkimusryhmät tuottavat viruksesta päivittäin uutta tietoa. Siksi lähitulevaisuuden tilannetta, saati vaikutusta Tokion Olympialaisiin tai muihin suuriin urheilutapahtumiin on mahdoton ennustaa. Seuraamme tilannetta ja välitämme ajantasaista tietoa koronavirusepidemian vaikutuksista urheilijoille.

Olympiakomitean vastuuhenkilö asiassa on ylilääkäri Maarit Valtonen. Huippu-urheiluyksikön asiantuntijat ja lajiryhmävastaavat palvelevat lajeja ja urheilijoita asiaan liittyvissä kysymyksissä.

 

Tilannekatsaus 

THL:n tilannearvion mukaan koronaviruksen epidemia-alueeksi määritellään tällä hetkellä Manner-Kiina, Iran, Etelä-Korea, Italia, Tirolin alueen hiihtokeskukset Itävallassa, sekä Saksassa Nordrhein-Westfalenin osavaltio. Epidemia-alueella tarkoitetaan alueita, jossa esiintyy laajempia tartuntaketjuja. Tilannetta arvioidaan kuitenkin jatkuvasti.

Koronavirustartunta aiheuttaa tyypillisesti kuumetta, kuivaa yskää ja väsymystä, mutta voi ilmetä myös tavallisena flunssana. Suurin osa virustartunnan saaneista on lieväoireisia. Myös oireettomia tapauksia on kuvattu. Lapsilla ja nuorilla koronatartunnat ovat olleet harvinaisia. Vaikeaa sairautta on kuvattu ikääntyvillä ja jotakin perussairautta (esim. diabetes, verenpainetauti, syöpä) sairastavilla.

Uusi koronavirus tarttuu pääasiallisesti lähikontaktissa pisaroiden välityksellä. Urheilijoilla voi esiintyä normaalia väestöä useammin hengitystieinfektioita, mutta urheilija ei ole muita saman ikäisiä nuoria alttiimpi vaikealle taudinkuvalle kuten keuhkokuumeelle.

Kansainvälinen Olympiakomitea tekee asiassa yhteistyötä Maailman terveysjärjetön (WHO) kanssa ja informoi Suomen Olympiakomiteaa tilanteen kehittymisestä. KOK:n lausunnon mukaan tilanne ei tällä hetkellä anna aihetta muuttaa suunnitelmia Tokion olympiakisojen järjestämisestä heinä-elokuussa. KOK seuraa tilannetta päivittäin ja tiedottaa muutoksista välittömästi.

 

Matkustussuositukset

Ulkoministeriön verkkosivuilta löydät uusimmat matkustustiedotteet. Sivuilla on tärkeää tietoa matkustamisesta ja ohjeet matkustusilmoituksen tekemiseen.

Suomalaisia matkailijoita kehotetaan tekemään matkustusilmoitus. Mahdollinen tartunta ei estä pääsyä takaisin Suomeen. Matkustamiseen liittyvä erityinen riski urheilijalle on joutua eristykseen sellaiseen paikkaan, jossa valmentautuminen on mahdotonta, mikäli samalla lennolla, samassa hotellissa tai samalla alueella havaitaan koronavirusepäilyjä.

Noudata matkustaessa normaalia varovaisuutta ja huolellista käsihygieniaa. Vältä sairastuneita ja väkijoukkoja mahdollisuuden mukaan. Jos olet matkustanut epidemia-alueella ja sinulle tulee äkillisen hengitystieinfektion oireita kuten kuumetta, yskää ja hengenahdistusta 14 vuorokauden kuluessa alueelta paluun jälkeen, toimi näin:

  • Ota aina ensin puhelimitse yhteyttä paikallisen sairaalan tai terveyskeskuksen päivystykseen. Saat ohjeet hoitoon hakeutumiseen.
  • Suojaa suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla, kun yskit tai aivastat. Laita käytetty nenäliina välittömästi roskiin.
  • Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta puserosi hihan yläosaan, älä käsiisi.