Laitilan Jyske Seuracupin voittoon

31.8.2019

Piikkipaikalta Seuracupin A-sarjan finaaliin Alavetelissä lähtenyt Jyske piti asemansa loppuun asti ja saavutti seurahistorian ensimmäisen Seuracupin voiton. Ja millä tavalla - kakkoseksi tullut Vetelin Urhelijat jäi huikeat 50 pistttä. Näin Jyske osoitti olevansa kiistatta valtakunnan paras yleisurheiluseura 11-17 -vuotiaiden sarjoissa alle 10 000 asukkaan kunnissa toimivien seurojen joukossa.

Teksti: Ilkka Simola

Viime vuonna Jyske oli Urjalassa toinen, edellisvuonna Alajärvellä kolmas samoin kuin Laitilassa vuonna 2015 järjestetyssä finaalissa, joten kehitys on oikeasuuntainen cupin 20-vuotisessa historiassa.

Jyske oli toki ennakkosuosikki mutta lähtötilanteeseen nähden selkeä voittomarginaali oli yllätys. Viime hetkillä joukkueeseen tuli poisjääntejä ja vaihdoksia sairastumisten takia, mutta se ei joukkueen suorituksissa näkynyt täydennysten täyttäessä paikkansa hienosti. Kokonaisuudessaan joukkueen onnistumisprosentti oli loistava 21:n 31:stä venyessä henkilökohtaiseen ennätykseen.

Lajivoittoja tuli viisi. Aada Vuoriaho avasi voittojen sarjan kisan avauslajissa 13-tyttöjen moukarissa heitettyään 38,03.

Akseli Hyytiä kävi tasaisen taiston 15-poikien seipäässä. 390 ylitys ensimmäisellä ratkaisi kisan kaverin selviytyessä samasta vasta toisella yrityksellä.

Sekunnin kymmenyksen parannus omaan ennätykseen ajalla 13,08 toi Carolina Grönroosille 15-tyttöjen satasen voiton ja jo neljännen sijan seuran naisten TOP10:ssä.

Samoin Ilmari Vuorela nipisti 200 metrin viikon vanhasta ennätyksestään kymmenyksen ja yllätti tilastoissa puoli sekuntia kovemman ajan omanneen kilpakaverinsa. Aika 23,44 on tasan sekunnin parempi Ilmarin vuosi sitten Urjalan vastaavassa finaalissa juostua.

Niklas Antola sinetöi viimeisen lajivoiton 2000 metrin ennätyksellään 6.28,46 15-poikien sarjassa.

Päivän seuraennätyksestä vastasi 13-poikien moukarissa kakkoseksi oikeuttavat lukemat 42,83 heittänyt Valtteri Valtonen.

Joukkueen tsempparina palkittiin pikahälytyksenä ryhmää täydentämään tullut Amanda Julkunen.

Kokonaisuudessaan joukkueen ennalta kovat syömähampaat onnistuivat erinomaisesti. Kakkostiloja tuli viisi, samoin kolmostiloja viisi.

Yhtä tärkeä oli kuitenkin jokaisen osallistujan suoritus. Joukkueen tavaramerkkinä olikin tasaisuus, mitä osoittaa se, että yksikään jyskeläinen ei ollut lajissaan alimman neljänneksen joukossa.

Kisassa korostui kova tsemppi ja luja yhteishenki isompien kannustaessa pienempiä ja toisinpäin. Seuracup onkin yleisurheilun joukkueurheilua parhaimmillaan.

Ensi vuonna Seuracupin finaalit järjestetään Ruotsiottelun yhteydessä Tampereen seudulla. Jyskeen joukkueesta tulee yli-ikäisiksi vain kaksi poikaa, ja toisaalta nykyinen kova ysivuotiaiden ikäluokka tulee mukaan vuoden kokeneempana, niin ainoana tavoitteena voi olla vain voiton uusiminen.

Muista Varsinais-Suomen kärkiseuroista Turun Urheiluliitto oli kahdeksan parhaan seuran Superfinaalissa Seinäjoella kolmas. Naantalin Löyly oli B-sarjassa eli 10 000-35 000 asukkaan paikkakunnalla toimivien seurojen sarjassa Imatralla samoin kolmas Raision Kuulan jäädessä kuudenneksi. Muita tämän piirin seuroja ei 56 finaaliseuran joukossa ollut.

Superfinaalin voitti Jyväskylän Kenttäurheilijat. Kun Kalevan Maljan voittokin menee samalle seuralle, Jyväskylä voidaan nimetä Suomen yleisurheilun pääkaupungiksi.

Seuracupin A-finaalin pisteet:

1. Laitilan Jyske 387
  2. Vetelin Urheilijat 337
  3. Kaustisen Pohjan-Veikot 308
  4. Ikaalisten Urheilijat 301
  5. Nakkilan Vire 295,5
  6. Ähtärin Urheilijat 293,5
  7. IF Nykarlebynejden 288
  8. Larsmo IF 284,5
  9. IF Åsarna 277,5
  10. Tammelan Ryske 246,5
  11. Urjalan Urheilijat 246
  12. Pihtiputaan Tuiski 233,5
  13. Säkylän Urheilijat 232,5
  14. Iitin Pyrintö 197,5
  15. Teuvan Rivakka 175,5
  16. Saarijärven Pullistus 173,5
Laitilalaiset riemuitsivat porukalla Jyskeen historian ensimmäistä Seuracupin voittoa.
Ilmari Vuorela voitti 200 metriä uudella ennätyksellään.
Kiia Ihanmäki hyppäsi korkeudessa ennätyksensä ja tuli sarjassaan neljänneksi. Häntä kannustavat tautalla Frida Hyttilä, Jenina Luotonen ja Verna Vuorela