Ensimmäistä kertaa Laitilassa

10.9.2019

Tulevana viikonloppuna Laitilassa järjestetään ensimmäistä kertaa Kouluiikuntaliiton (KLL) yleisurheilun suomenmestaruuskisat. Kilpailu tuo Laitilaan viikonlopun aikana liki 400 urheilijaa. Kentällä nähdään noin 600 lajisuoritusta 50 eri lajissa.

Teksti ja kuva: Hanna Hyttinen​

Kauimmaiset kisaajat saapuvat Pohjois-Suomesta asti. Kentällä nähdään runsaasti kotiseudun osaamista, sillä Laitilasta kilpailuun osallistuu parisenkymmentä urheilijaa ja Uudestakaupungista yksitoista.

KLL:n SM-kisat ovat Laitilan Jyskeen ja Uudenkaupungin Kenttäkarhujen yhteinen ponnistus. Seurat ovat tällä vuosituhannella järjestäneet yhteistyössä jo neljät SM-kisat tätä aikaisemmin. Näistä viimeisimmät eli 19-22 -vuotiaiden SM-kisat pidettiin Laitilassa.

Yksi syy siihen, että seurat halusivat KLL:n kisat oli se, että ne halusivat pitää järjestäjäorganisaation vireessä. KLL:n kisoissa kilpaillaan kahdessa sarjassa: A-sarjassa kisaavat 16-19 -vuotiaat ja B-sarjassa 13-15 -vuotiaat.

Kisojen järjestäjäorganisaatioon kuuluva Ilkka Simola iloitsee, että Laitilassa järjestettäviin kisoihin on ilmoittautunut enemmän urheilijoita kuin vuosi sitten Hämeenlinnassa pidettyihin kisoihin.

- KLL:n kisojen osallistujamäärissä on viime vuosina ollut laskeva käyrä. Näissä kisoissa se kääntyy pieneen nousuun, joten tämä on positiivinen signaali lajin kannalta.

Järjestäjät eivät ole vielä ehtineet tutustua osallistujalistoihin tarkemmin, joten ei ole tietoa, osallistuuko kisoihin Suomen kärkinimiä. Yksi nimi osui kuitenkin Simolan silmiin.
- Yksi Kalevan kisojen mitalisti, Julia Valtanen, oli helppo bongata listalta.

Uuttakaupunkia kisoissa edustaa muun muassa Mea Toivonen.
- Tavoitteena on päästä lähelle ennätystä, hän kertoo.

Toivonen kilpailee muun muassa keihäänheitossa ja pituushypyssä. Kotikisat ovat hänen mielestään tärkeät.
-Niissä haluaa menestyä ja tehdä parhaansa.

Laitilan lukiossa opiskeleva Ilmari Vuorela kertoo osallistuneensa muun muassa nuorisokansallisiin kisoihin kotikentällä.
- Kotikisoissa on tuttu yleisö, jolta saa kannustusta. Silloin on hyvä kisailla.

100 ja 400 metrin juoksuihin osallistuvan Vuorelan pitää KLL:n kisoja tärkeänä.
- Plussaa on, kun pääsee kisaamaan vanhempia vastaan. Ensi vuonna kilpailen SM-kisoissa vanhempia vastaan ja nyt joutuu vähän katsomaan, mikä heidän tasonsa on. Saa nähdä, kuinka kovaa joutuu ensi vuonna juoksemaan.

Kilpailuorganisaatiossa on pitkälti samoja henkilöitä kuin vuosi sitten kesällä järjestetyissä SM-kisoissa. Pekka Kuusisto toimii kilpailun johtajana. Näiden kisojen järjestelyihin osallistuu noin 180 vapaaehtoista.

Kisoihin osallistuville urheilijoille tarjotaan koulumajoitusta Varpeen koulussa ja ruokailu järjestetään talkoovoimin urheilutalolla. Majoituksen on varannut noin 50 urheilijaa, loput yöpyvät muualla tai saapuvat kisapaikalle suoraan.

Pääsihteeriksi palkattiin pari viikkoa ennen kisoja Jyskeen osa-aikaisena kesätyöntekijänä toiminut aitajuoksija Joni Vainio-Kaila.
- Ruotsiottelu jäi väliin flunssan vuoksi ja maisterivaiheen opinnoissa on nyt sellainen jakso, ettei opinnot vaadi läsnäoloa, joten mikäs tässä pääsihteerin hommia tehdessä. Kun tämän saa valmiiksi, alkaa uusi kausi, hän kertoo pestistään.

Laitilalainen Ilmari Vuorela (vas.) ja uusikaupunkilainen Mea Toivonen kisaavat Laitilan yleisurheilukentällä tulevana viikonloppuna Koululiikuntaliiton yleisurheilukisoissa. Joni Vainio-Kaila toimii kisojen pääsihteerinä.