Ennätykselliset syysmoniottelut

29.9.2019

Laitilassa viikonvaihteessa järjestetyt Jyskeen syysmoniottelut jättivät vahvan jäljen kauden valtakunnallisiin tilastoihin. Etenkin sunnuntaisissa piirin kakkosotteluissa laitettiin neliottelujen kausilistat uusiksi. Vahvimman leimansa löivät naantalilaiset Launosen sisarukset Alisan tehdessä 9-tyttöjen Suomen ennätys -pisteet 1145 ja Viljamin 11-poikien kauden kärkituloksen 1529.

Teksti: Ilkka Simola

Ottelujen tasosta kertoo se, että 10-poikien neliottelun koko Turun Urheiluliiton pojista koostunut kärkikolmikko meni maan tilaston neljän kärkiporukkaan ja vastaavasti 11-poikien Naantalin Löylyn kolmikko viiden parhaan sakkiin.

Jyskeläisistä piirin neliotteluissa menestyi parhaiten 10-tyttöjen mestaruuden napannut Sara Honkakangas Suomen tilastossa neljänneksi yltävällä pistemäärällä 1080. Saran lajivalikkoon kakkosottelujen lajiohjelma (60 metrin aidat, korkeus, keihäs ja 800m) sopii mainiosti.

37 vuoden perinteet omaavan ottelutapahtuman ensimmäisenä päivänä kirjattiin viralliset tulokset 9- ja 11-sarjojen kolmiotteluissa. Isäntäseurasta kunnostautui Noel Raiskinmäki vetäen 40 metriä 9-poikien seuraennätysaikaan 6,58 ja otellen pisteet 813. Omissa nimissä ollut pikamatkan aika kohentui viisi sekunnin sadasosaa ja valtakunnan tilastossa tuli paikka kymppisakkiin niin neljälläkympillä kuin kolmiottelussakin.

Toisesta seuraennätyksestä vastasi Verna Vuorela 7-ottelun avausmatkalla 80 metrin aidoissa ajalla 12,33 parantaen omaa 14-sarjan aikaansa 11 sekunnin sadasosaa puolentoistametrin sallitussa myötäisessä. Alkukesällä Verna pisteli liian kovassa myötäisessä jo alle kahdentoista, mutta kesän loukkaantuminen viivästytti ennätysaikoja. 15-sarjan ottelussa Vernan sija riitti nyt kakkossijaan.

13-poikien 10-ottelussa Valtteri Valtonen teki vahvaa tulosta heittolajeissa ja sijoittui kokonaispisteissä kolmanneksi.

Nuorempien kärkituloksista huolimatta viikonvaihteen kunkku oli Kalannin Vankan Otto Hiivola. 15-poikien 10-ottelussa syntyi huippupisteet 7015, jollaisia ei kisojen historiassa ole aiemmin nähty.

Jyskeen Akseli Hyytiä laittoi ensimmäisenä päivänä tiukasti hanttiin voittaen kolme lajia viidestä. Satanen kulki myötätuulessa 11,88, ykköstila tuli myös pituudessa 591 ja päivä päättyi 300 metrin omaan ennätykseen 40,58. Toisena päivänä Akseli aloitti 100 metrin aitaennätyksellään 14,81, mutta Hiivola meni kuitenkin omia menojaan bravuurilajeillaan kiekolla, seipäällä ja keihäällä.

Kokonaisuudessaan vuonna 1983 aloitettu syysmoniottelutapahtuma on säilyttänyt hyvin paikkansa kauden päätöshuipentumana. Nytkin paikalla oli 135 nuorta.Kauimmaiset vieraat aina Juvalta, Helsingistä ja Riihimäeltä asti.

Sääkin oli ajankohtaan nähden kohtuullisen hyvä, lauantaina aurinkoa ja tuulta, sunnuntaina vähän koleampaa, mutta syksyn kisoja kiusannut sade pysyi onneksi poissa.

11-vuotiaat tytöt ampaisivat neliottelun 800 metrille.
Jyskeläisistä neliottelun piirinmestaruuden nappasi 10-sarjan Sara Honkakangas.