Liiku metsään ja poluille.

19.3.2020


Luonto on monipuolinen terveyden ja hyvinvoinnin lähde. Sen vaikutukset voidaan huomata eri aistien kautta. Tutkimusten mukaan luonnossa liikkumisella ja jo pelkällä luonnossa oleskelulla on monia positiivia vaikutuksia terveyteemme.

Luonnon fyysiset terveysvaikutukset näkyvät mm. sykkeen ja verenpaineen laskuna, vastustuskyvyn parantumisena ja matalampana riskinä sairastua sydän- ja muistisairauksiin.

Luonnossa oleilun ja liikkumisen psyykkisiä terveysvaikutuksia ovat mm. mielialan kohentuminen, stressitason aleneminen sekä virkistyminen ja rentoutuminen. Luonnossa liikkumisen on myös todettu vähentävän masentuneisuuden oireita.

 

Kävely vaikuttaa monella tavalla

Yli kaksi miljoonaa suomalaista ilmoittaa harrastavansa kävelyä. Maastossa käveleminen sopii kaikenikäisille; lapset saavat nauttia liikkumisen vapaudesta, kiireiset työssäkäyvät rauhallisesta hengähdyshetkestä luonnon keskellä ja ikä-ihmiset raittiista ulkoilmasta ja maisemista.

Terveydelle on hyväksi kävellä reippaasti puoli tuntia päivässä, vaikka kymmenen minuutin pätkissä. Luontoon ja viheralueille pääsyn helppous kerryttää ulkoilukertoja ja sitä kautta lisääntyvät myös luonnosta saatavat terveyshyödyt.

Metsäteillä ja kuntoradoilla voi kävellä reippaasti, liikuttaa käsiä ja pitää hartiat rentoina. Ryhdikkäästi kävellen ryhti paranee ja lihakset vahvistuvat. Metsän poluilla voi omien taitojen, kunnon ja jalkineiden mukaan patikoida, juosta ja hypelläkin. Se on hyväksi erityisesti luustolle.

Tehokkaan kävelyn yhdistäminen marjojen poimintaan tai sienestykseen virkistää mieltä, parantaa unensaantia ja auttaa kestävyyskunnon parantamisessa. Metsästä saatu terveellinen ravinto yhdistettynä säännölliseen, reippaaseen kävelyyn tuo tuloksia painonhallinnassa ja kolesteroliarvojen alentamisessa.

 

Nauti luonnossa liikkumisesta kaikkina vuodenaikoina

Sopivassa maastossa ja oikein pukeutuneena jokainen voi nauttia luonnossa liikkumisesta kaikkina vuodenaikoina. Liikkuminen lähiviheralueilla on virkistävää, edullista, ekologista ja helposti saavutettavaa.

Talvella metsät ja jäät kutsuvat laduille, luistelureiteille ja poluille. Lumikenkäily tuo ulottuville myös reitittömät maastot.

Sulan maan aikaan metsät kutsuvat patikoimaan, suunnistamaan ja geokätköjä etsimään. Reippaampaa menoa saa maastopyöräilemällä tai kiipeilemällä. Järvet, joet ja meri mahdollistavat mm. uimisen, vesijuoksun, melomisen ja soutamisen.

Syksy tuo värit ja tuoksut metsään. Sienet, marjat ja ruskamaisemat houkuttelevat suomalaisia metsään ja metsäpoluille. Syksyllä reitin voi suunnata metsään kahdessakin hyödyllisessä tarkoituksessa: terveys kohenee ja sienistä sekä marjoista saa terveellistä ravintoa ruokapöytään.