SJL ohjeita seuroille koronavirustilanteeseen

18.3.2020

Ohjeita seuroille koronavirustilanteeseen // Praktiska riktlinjer för föreningarna för nödsituationen orsakad av coronaviruset

• Olemme koonneet yhteen ohjeita ja materiaaleja, joita seurat voivat hyödyntää koronaviruksen aiheuttaman tilanteen aikana. //

Här finns det praktiska riktlinjer (nu endast på finska, svenska på kommande) för föreningarna för att hantera nödsituationen orsakad av coronaviruset.

Seuratoiminta ja koronavirus
Suomen hallitus päätti 16.3.2020 uusista suosituksista koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi. Hallituksen linjaamat toimenpiteet saatetaan voimaan valmiuslain, tartuntatautilain sekä muun lainsäädännön mukaisesti.Suomen Jääkiekkoliitto noudattaa Suomen Olympiakomiteantavoin Suomen hallituksen, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, sosiaali- ja terveysministeriön ja ulkoministeriön linjauksia ohjeistuksessaan.

Töiden järjestäminen
Poikkeustilanne antaa mahdollisuuden tehdä rästityöt kuntoon, suunnitella ja valmistella tulevaa. Nyt kannattaa valmistella ensi kautta mahdollisemman pitkälle ja miettiä, miten seuran toimintaa voidaan kehittää entistä paremmaksi.

Myös mahdollisten vapaiden pitämisestä kannattaa sopia koko henkilöstön kesken.

Seurakehitys
Toiminnan kehittämiseen on nyt hyvä tilaisuus. Seurassa kannattaa nyt keskittyä seuran toiminnan kehittämiseen ja pidemmän tähtäimen suunnitteluun.

Jääkiekkoliiton aluepäälliköt on ohjeistettu kontaktoimaan omat seuransa ja auttamaan sekä sparraamaan seuroja toiminnan kehittämisessä pidemmällä tähtäimellä.

Jääkiekkoliiton aluevalmentajat on ohjeistettu myös olemaan yhteydessä seuroihin ja auttamaan toiminnan suunnittelussa ja toteuttamisessa.

Tähtiseuraohjelman verkkotyökalu mahdollistaa etätyöskentelyn myös seurakehittämisessä ja verkkoalustalta löytyy monia työkaluja erilaisiin kehitystarpeisiin.

Lasten ja nuorten aktivointi
Tähtiseuraohjelman laatukriteereihin kuuluvat seuran ohjeistus omatoimiseen harjoitteluun ja nuorten osallistamiseen oman toimintansa suunnittelussa ja toteuttamisessa.

Vallitsevassa tilanteessa kannustamme seuroja ja operatiivisia seuratoimijoita (varsinkin liiton tuella palkattuja taitovalmentajia) aktivoimaan omatoimiseen tekemiseen ja käynnistämään somekampanjoita yhdessä nuorten kanssa, jotta lapset ja nuoret saadaan edelleenkin liikkumaan, olosuhteista riippumatta.

Esimerkiksi omatoimisen harjoittelun videoklippejä voi jakaa somessa ja kannustaa näin joukkuekavereita ja muita lapsia jatkamaan liikkumista. Muistutamme myös, että pihapelit ovat edelleen sallittuja!

Esimiestyön kautta tulisi huolehtia siitä, että taitovalmentajille ja muille operatiivisille annetaan tukea uusien toimintamuotojen käynnistämiseen. Taitovalmentajahankkeen ohjausryhmä antaa taitovalmentajatukea saaville seuroille erillisen ohjeen taitovalmentajien työllistämisestä.

Seurayhteistyö & parhaiden käytäntöjen jakaminen
Nyt jos koska on aika tehdä yhteistyötä yli seurarajojen. Kannattaa jakaa parhaita käytäntöjä ja miettiä, missä asioissa seurat voivat yhdistää voimansa koronavirustilanteen aikana.

Tutustu esimerkiksi KJT:n käynnissä olevaan varainhankintakampanjaan.

Koronaviruksen vaikutus seurojen toimintamaksuihin
Jääkiekkoliitto katsoo, että seuran jäsenyys luo kaikille seuran pelaajille vastuun niiden seuran ja joukkueen välttämättömien kustannusten kattamiseen, jotka syntyvät sen jälkeen, kunnes seura on tehnyt toiminnan sopeuttamiseen liittyvät kustannuksia leikkaavat toimet.

Seura on velvollinen tekemään kustannuksia leikkaavat toimet viivytyksettä. Käytännössä kustannuksia leikkaavien toimien jälkeen seura voi periä joukkueiden pelaajilta ne kustannukset, jotka ovat välttämättömiä seuran tärkeiden toimintojen ylläpitämisestä poikkeustilanteen aikana ja luonnollisesti myös toimista, jotka ovat välttämättömiä toiminnan nopeaksi käynnistämiseksi sen jälkeen, kunnes poikkeustilanne on ohitse.

Yhdistyslakiin perustuen seuran sääntöjen mukaisia jäsenmaksuja ei tarvitse palauttaa, koska niillä katetaan jo syntyneitä ja väistämättä syntyviä tulevia kuluja.

Tutustu Olympiakomitean ohjeistukseen asiasta tämän linkin kautta

Materiaalia ja ohjeistuksia työnantajille
Kannattaa tutustua Urheilutyönantajat ry:n hallituksen suosituksiin ja ohjeistuksiin työnantajille

Myös Etelä-Suomen Liikunta ja Urheilun yhteistyössä Asianajotoimisto Legistumin kanssa laatimat ohjeistukset ovat käytettävissä. Meneillään oleva tilanne on ainutlaatuinen eikä oikeustapausaineistoa ole. Sen vuoksi asiaan liittyvä lainsäädäntö on myös jossain määrin tulkinnanvarainen.

Yleistä koronatietoa työnantajille tarjoaa Palta. Työnantajat voivat esittää työnantaja-asioihin liittyviä kysymyksiä Olympiakomitean HelpDeskin kautta.

Koronaviruksen vaikutus seurojen sääntömääräisen kokouksen järjestämiseen
Suosittelemme tutustumaan Olympiakomitean ohjeeseen.

Tarvitsetteko apua?

Jääkiekkoliitossa apua seuratoimintaan liittyvissä asioissa antavat
paikallinen aluepäällikkö
- Seurakehityspäällikkö Ari Piispanen: viesti & 010 2270 221
- Juniori- ja seuratoimintajohtaja Turkka Tervomaa: viesti & 010 2270 227

Urheilutoimintaan liittyvissä asioissa auttavat aluevalmentajat.

Katso myös:
Suomen olympiakomitean viimeisimmät uutiset